Straal Taal is vanaf 2020 niet meer actief. Je kunt natuurlijk wel gebruik maken van de vele posten die hier door de jaren heen geplaatst zijn!
Week 51 2019 Uit de schaduw in het licht - zondag 15 december 2019

Een afwijzing van de ouders voelt voor een kind als een totale afwijzing, die niet anders dan persoonlijk opgevat kan worden. Het kind trekt geheel vanzelfsprekend conclusies over zichzelf en zo ontstaat het negatieve zelfbewustzijn.

Het negatieve geloof is gericht op bescherming tegen de pijn van de afwijzing. Hoe? Door die afwijzing voor te zijn met een zelfafwijzing.

Lees het hele bericht >
Week 49 2019 Mogen zijn met je strijd - zondag 1 december 2019

Dag in, dag uit verwikkeld in een pijnlijke strijd
Vasthoudend aan je verleden
Krijgt het heden geen kans

Kwetsbare kanten
Harde lagen
Een vertroebelde blik

Lees het hele bericht >
Week 47 2019 De rigide generaal en zwelgje - zondag 17 november 2019

Annie (je verstand) weet zich geen raad met emoties. Ze kent twee manieren van reageren, namelijk als een rigide generaal (afstandelijk, afdoen van het gevoel, niet zeiken en gewoon doorgaan) of als een zwelgje (verdrinken in de emotie, waardoor alles heel zwaar wordt en hierdoor geen overzicht meer hebben).

Door de jaren heen heb je een voorkeursstijl ontwikkelt en deze is niet per definitie dienend. Je voorkeursstijl komt voort uit eerder opgedane ervaringen, opvoeding, DNA. Het is zo eigen geworden om op een bepaalde manier met jezelf en situaties om te gaan, dat je zelf allang niet meer bewust een keuze daarin maakt.

Je handelt eigenlijk op de automatische piloot. Onderliggend kan de overtuiging meespelen dat je niets anders kunt dan op die bepaalde manier te handelen. Je geloofd niet dat je in staat bent om het tij te keren en de angst voor het nieuwe/onbekende kan je afhouden om het vertrouwde patroon los te laten.

Lees het hele bericht >
Week 45 2019 Zelfvertrouwen en zelfwaardering - zondag 3 november 2019

Zelfvertrouwen heeft te maken met de dingen die we kunnen bereiken. Het zelfvertrouwen wordt door allerlei ervaringen ‘van buiten’ ontwikkeld. De ervaring dat ‘het’ lukte en de stimulering vanuit de omgeving. Vertrouwen bestaat uit vaardigheid en waardigheid. Vaardigheid is dat je door oefening ergens goed in wordt en daar dan zelfvertrouwen door opbouwt.

Dit werkt heel goed, maar als je dan minder presteert of minder complimenten krijgt over prestaties, dan kan je zelfvertrouwen weer even snel verdwijnen.

Lees het hele bericht >
Week 43 2019 Bevrijd jezelf van een te krappe jas - zondag 20 oktober 2019

Zijn en presteren worden met elkaar verward. Van kleins af aan worden we blootgesteld aan testen en toetsen. We zijn het zo gewend om kinderen aan te moedigen in hun prestaties. Het zit zo ingebakken in de opvoeding en onze cultuur, dat we bijna niet meer anders kunnen.

En na een paar jaar kunnen kinderen ook niet meer anders. Zij hebben inmiddels geleerd om gewaardeerd te worden, voor wat ze doen en niet voor wie ze zijn. De impact hiervan kan behoorlijk groot zijn.

Lees het hele bericht >